© 2019 Wai Wai

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • pinkoi-white
Please reload

Recent Posts

長洲郭錦記 x 慧惠

May 13, 2019

1/10
Please reload

Featured Posts

HK Artion 與香港城市畫家對話 X 慧惠

April 20, 2019

【 慧惠 X HK Artion 與香港城市畫家對話 】

多謝HK Artion HK ARTION 嘅訪問❤,片段裏面採訪咗三位畫城市風景嘅香港畫家,分別係小妹、趙綺婷 Elaine Chiu's Art、和沈平老師 ,十分高興與他們隔空交流,而影片內容表達咗我一直多年以來堅持畫小店嘅少少感想💭:

小妹我鍾意畫畫,亦特別鍾意畫小店,原因係真人真事嘅故仔令我好動容😍,例如係小店老闆點樣工作?啲熟客係咩人?佢地點樣互動?老闆點解會有咁心堅持咁多年?如果我可以用畫畫去表達以上事情,對社區會係一個好嘅交代同記錄,同時可以磨練畫畫嘅收養。

對於老店嘅消失,小妹覺得好遺憾😞,呢種唏噓情緒亦成為咗我要繼續去畫小店嘅動力。當深水埗信興酒樓宣布結業,亦係我最後一次用畫畫記錄低佢,但因此與老闆成為朋友,至今仍保持聯絡呢☺

以畫會友👋🏼👋🏼嘅寫生過程令我好開心,表面上係一個畫畫活動,其實係一個同街坊、社區好好嘅互動,從街坊嘅口中亦能夠最確切咁了解到一個地方最真實嘅事。

 

 

Tags:

Please reload

Follow Us